سید مهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز، زاهدی، یکی از ساکنان این محله، در پیامکی برای تحریریه صدای مردم نوشت: از پلیس راهور درخواست داریم از تخلف پارک خودروها در پیاده روهای خیابان گاز چشم پوشی نکند و علاوه بر جریمه خودروها، وسایل نقلیه پارکشده در حریم پیاده روها را به پارکینگ انتقال دهد تا حقوق عابران تضییع نشود.
اما برای پیگیری میدانی این معضل شهروندان، به خیابان گاز میرویم. اصناف خدمات خودرویی و نمایشگاههای فروش خودرو به راحتی خودروها را در پیاده رو پارک کرده اند. با اینکه شهرداری پیاده روهای سمت زوج این خیابان را بهسازی و مانع سنگی نصب کرده است، باز هم شاهد پارک خودروها به صورت عمودی در پیاده رو هستیم.
در حین بازدید میدانی، یکی از سالمندان را مشاهده میکنیم که با بسته شدن پیاده رو از سوی خودروها تصمیم میگیرد از حاشیه خیابان عبور کند. از او درباره سد معبر خودروها در پیاده روها میپرسیم، بیان میکند: وقتی عابران با خودروهای پارک شده در پیاده روها روبه رو میشوند، به ناچار از سواره رو تردد میکنند که این نیز ممکن است خطر برخورد با وسایل نقلیه عبوری را به همراه داشته باشد. پارک خودروها در محل آمد و شد عابران پیاده عادی شده است. نیازمند اتخاذ تدابیر و برخوردهای قانونی از سوی راهور و شهرداری هستیم.
سد معبر خودروهای نمایشگاه داران اتومبیل در برخی خیابانهای شهر به امری عادی و معمول تبدیل شده است که باعث ایجاد نارضایتی و ورود عابران به خیابانها شده است. به جز پلیس راهور، شهرداریها نیز در رفع این معضل مسئولیت دارند.
بر اساس تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها، اراضی، کوچه ها، میدان ها، خیابانها و معابر عمومی واقع در محدوده هر شهر، ملک عمومی محسوب میشود و در مالکیت شهرداری است و هرگونه تعرض از جمله نصب تابلو، ایجاد پل (بدون رعایت اصول فنی و شهرسازی)، سایهبان و گذاشتن وسایل شخصی از جمله پارک خودرو یا قراردادن جعبههای فروشگاه ها، ممنوع و خلاف قوانین است.
همچنین بر اساس تبصره یک ماده ۵۵ قانون شهرداری ها، سد معابر عمومی، اشغال پیاده راهها و استفاده غیرمجاز از میدان ها، پارکها و باغهای عمومی برای کسب و سکونت ممنوع است. بند۲۰ همین ماده از قانون نیز تأکید دارد که شهرداریها موظف هستند با مشاغل مزاحم یا تأسیس اماکنی که به نحوی موجب مزاحمت برای شهروندان میشود، برخورد کنند.
در ابتدا، موضوع اعمال قانون خودروهای پارک شده در پیاده روهای خیابان گاز را با رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی مشهد در میان میگذاریم. سرهنگ عباس عابدینی، در این باره توضیح میدهد: ما طرح برخورد با خودروهای نمایشگاههای اتومبیل را در دستور کار قرار داده ایم، اما جریمه ۳۰ هزارتومانی برای خودرویی که متعلق به نمایشگاه دار نیست و قیمت آن میلیاردی است، اصلا بازدارنده نیست. در نتیجه باز هم در پیاده رو پارک میکنند. مبالغ جریمهها باید بازدارنده باشد تا به این وضعیت خاتمه داده شود.
اما در همین باره محمدرضا سالاری، مسئول واحد رفع سد معبر منطقه ۳ شهرداری مشهد، با بیان اینکه ما اخطارهای لازم را به این مشاغل میدهیم، میگوید: از ابتدای امسال تاکنون در مورد رفع سد معبر اصناف خیابان گاز، ۴۱ مورد تشکیل پرونده برای مزاحمتهای شغلی، ۲۳ مورد صدور رأی بدوی، ۴ مورد پلمب صنوف مزاحم و ۲۹۴ مورد جریمه از سوی مأمور راهور انجام شده است.